Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem ertem

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Segitsetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Húúú, hát elég homályos kép, de az alsó feladatot sikerült kibogarásznom (első egyenletet nem látom annyira, hogy meg tudjam mondani, hogy mit kell csinálni).
Szóval az
`A=1+ 1/2 + 1/3 + 1/4 + ...+ 1/1991 + 1/1992` és a
`B=1+ 1/2 + 2/3 + 3/4 + ... + 1990/1991 + 1991/1992` (az `A` és `B` legelső elemében nem vagyok biztos, mivel nem látszik jól, ha rosszak, akkor annak megfelelően javítsd a megoldásom).
A kérdés pedig az `A + B` összege.
Itt elég jól látszik, hogy hogy érdemes neki látni ennek a feladatnak (egymás felett és alatt vannak a párok). A törtek párokba állíthatóak, hogy az összegük egyet adjon.
Nem írom végig, illetve nem oldom meg teljesen, hogy tényleg megértsd. Tehát:
`1/2+1/2=1`
`1/3+2/3=1`
`1/4+3/4=1`
`...`
`1/1991+1990/1991=1`
`1/1992+1991/1992=1`
0