Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kirchhoff törvény! SEGITSÉG!! Nangyon fontos!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
591
Rajzoljatok egy tetszőleges áramkört, több áramforrással és ellenállással, és írjatok fel n-1 csomóponttörvényt (Kirchhoff 1.) és l-n+1 huroktörvényt (Kirchhoff 2.).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Én annak idején a csomóponttörvényt könnyebbnek és érthetőbbnek véltem, mint a huroktörvényt. Utóbbira egy link a következő: https://tudasbazis.sulinet.hu/hu
Tudásbázis/Szakképzés/ Elektronika, elektrotechnika
alatt megtalálod a huroktörvényt. Ott két ábrát a példákkal megtalálod.

Továbbá még egy hasonló példa kiolvasható az angol nyelvű
Wikipedia/Kirchhoff's circuit laws/Example alatt is.

Még egy fontos dolog: Az előjel megállapítása úgy történik, hogy egy tetszőleges irányítású "körüljárási irányt" veszünk fel. Tehát mindent ehhez viszonyítunk, tehát
a generátorok feszültségeit és az egyes ellenállásokon keletkező feszültségeket is. Ha ez nem segít, akkor az áram útját is érdemes külön felrajzolni és ugyanazon az ábrán a generátorok feszültségesései ezzel azonos irányúak legyenek.
Módosítva: 6 éve
0

Még van egy feladványom. AC pontokra megadják az `U_(AC)` feszültséget és az `R_i` `(i=1,2,3,4 és 5)` ellenállások értékét. Ki kell számolni az `R_(AC)` eredő ellenállást és az átfolyó áramerősségek nagyságát. (lásd a mellékelt ábrát). Segítségül megadom a csomóponti törvény két egyenletét és a huroktörvény két egyenletét. A B csomópontban `I_1=I_2+I_3` valamint a D csomópontban `I_3+I_4=I_5`. Bal oldali hurokra `U_1+U_3-U_4=0`, míg a jobb oldali hurokra `-U_3-U_5+U_2=0`. Ha itt csinálunk egy körüljárást, ami az óramutató járásával megegyezik, valamint az áram az A-ból indul el a B illetve D felé, akkor `U_1`, `U_3` a bal oldali és `U_2` a jobb oldali hurkon pozitív előjelet, míg a többi feszültség negatív előjelet kap.
Módosítva: 6 éve
0