Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek fizikában?

259
Ezekhez a kérdésekhez kellene segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
EDIT: Kis hibát vétettem, amikor a 10-es feladatban vettem az atomtömeget. A nitrogén molekulaként van jelen a levegőben, ami két N atomot tartalmaz, így 28-at kellett volna vennem moláris atomtömegnek 14 helyett. Szerencsére a nagyságrenden nem változatat, csak kétszerezi a választ.
---------------
1. B
2. A
A négyzetes úttrvény kimondja, hogy a megtett utak egyenletesen gyorsuló mozgásnál arányosak az eltelt idő négyzetével. Mivel 3 másodpercnél keressük az utat és 2-nél tudjuk, ezt kell megoldanunk:
`14/x=2^2/3^2`
`x=31.5`
A kérdé az, hogy menyit tesz meg a 3. másodpercben, ezért ebből még ki kell vonni a másodikig megtett utat. `31.5-14=17.5`

3. C
A lendület a tömeg*sebesség. Ez alapján az első biztosan a mértékegysége. Newton második törvénye eredetileg `(DeltaI)/(Deltat)=F`, tehát `DeltaI=F*Deltat`, innen jön a második. Kizárásos alapon a harmadik nem az. Abból is rájöhetsz, hogy a harmadik a forgatónyomaték mértékegysége.

4. C
Emiatt nem zuhan le az ejtőernyő.

5. A
Őszintén szólva nem tudom. Ugye a holdon olyan értelemben vett hajnal nincs, hogy az ég átmegy feketéből világoskékbe, mivel nincs légkör. Viszont nem tudom milyen hosszú időbe telik, amíg a nap teljes egészében átlépi a horizontot a holdon.
Legjobb tipp
A Hold ugye 28 nap körül fordul meg a tengelye körül, ez 360°. Rögzítsük le a holdat és a napot. Mivel a Hold kering a Föld körül, legyen a Hold-Nap távolság az átlagos Föld-Nap távolság, ami 150 000 000 km. A nap sugara 700 000 km. Ha berajzolsz így egy derékszögű háromszöget a Nap közepe, Hold közepe, és a Holdból a Napra húzott érintő segítségével (a Napnál az érintőnél derékszög), akkor a Holdnál a szög szinusza a sugár és a távolság hányadosa. A szög így kb. negyed fok lesz, így amíg az egész nap felkel, az fél fok. Ha 28 nap = 672 óra az 360 fok, akkor 0.5 fok kb. 0.93 órának felel meg. (Ha nem tiszta, írj üeznetet és küldök ábrát.)

6. A
A Holdon magasabbra megy, viszont gyorsabban is esik. A Földön nem megy olyan magasra a légellenállás miatt, de nem is esik olyan gyorsan a légellenállás miatt.

7. C
Vegyél egy időegységet és nézd meg, hogy mennyit haladtak. Legyen az időegység 1 óra (3600 s)
5 m/s * 3600 s = 18000 m = 18 km
10 mérföld/h * 1 h = 10 mérföld = 16.1 km
50 km/h * 1 h = 50 km

8. A
A hővezetési együttható miatt kavargatod, a C miatt legfeljebb gyorsabban hűlne és több levesed maradna.

9. A
A tó alján a légnyomás és a hidrosztatikai nyomás terheli a buborékot, a tó felszínén csak a légnyomás. Ha a hőmérséklet nem változik, akkor izoterm állapotváltozásról beszélünk, így a nyomás csökkenésével a térfogat növekedése jár.

10. C
Legyen 300 K (kb 27 °C) és 100000 Pa nyomás. A terem mondjuk 10*10*3 = 300 köbméteres. A levegő 75%-a nitrogén, így számoljuk annak a moláris atomtömegével, ami 14 g/mol.
`pV=m/M RT`
`m=(pVM)/(RT)=(10^5*300*0.014)/(8.31*300)=168.5 kg`
Marha nagy kerekítéssel számoltam, de nagyságrandre kijön.

11. A
A víz fajhője 4 °C felett annál nagyobb, minnél nagyobb a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a meleg víz jobban melegíti a hideget, mint amennyire a hideg hűti a meleget (fokban, nem energiában; abban nyilván egyenlő).

12. B
Itt a feladat arra gondol, hogy melyik nem hansználható zéró gravitációban. A hajcsat csúrlódás alaján működik, az olvasószemüveg optika és a két levegőben ugyanannyia fénysebesség (+ a súrlódás tartja a fejeden). A bukóablakot viszont a gravitáció tartja "kibukva".

13. C
A szabadesés az teljesen abszurd. A hőtágulás csak érdekes, hogy hogy jönne ide. Ha jól tudom a lézernyomtató staikus elektromosság segítségével tapasztja a tintát valahova a nyomtatóban (én se tudom, pontosan hogy működik)

14. B
Gyakorlatilag mindhárom angol születésű, de Thompson és Joule brit, Rutherford pedig új-zélandi. Gondolom ezt akarja tudni a feladat.
Módosítva: 4 éve
1