Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg függvény grafikus képe csúcsának koordinátáit!

Főoldal » Középiskola » Matematika
542
Határozd meg f: R -> R, f(x)=x^(2)+6x függvény grafikus képe csúcsának koordinátáit!

Sokat kerestem az interneten, de hiába. Légyszíves ha van időd elmagyaráznád hogyan is kell megoldani?

Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ilyenkor mindig érdemes teljes négyzetté alakítani a függvényt az `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2` azonosság segítségével. Ez általában nem fog maradéktalanul sikerülni, de az `x^2`-es és az `x`-es tagot mindig elő lehet állítani, a konstans tagot pedig utólag rendezzük egy hozzáadással vagy kivonással.

Jelen esetben az `(x+3)^2=x^2+6x+9` kifejezésből tudunk kiindulni. Ez majdnem jó, de a te függvényedben nem szerepel a 9-es, azt tehát le kell vonni. Vagyis:

`f(x)=x^2+6x=(x+3)^2-9`

Ebből az alakból pedig már rögtön látszik, hogy a függvény `x=-3`-nál veszi fel a minimumát (mert a négyzetes tag nem tud nullánál kisebb lenni), ahol az értéke `f(-3)=-9`. Tehát a parabola csúcsa a `(-3, -9)` pont.


Ellenőrzésképpen kirajzoltathatod a függvényt pl. a WolframAlphával: https://bit.ly/2vfUdjD


Ha tanultál differenciálszámítást, akkor úgy is dolgozhatsz, hogy megkeresed, hol lesz nulla a függvény deriváltja: `(df)/(dx)=2x+6=0`, innen `x=-3`, a helyettesítési érték pedig `(-3)^2+6*(-3)=-9`.
1

Photomath
0