Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
395
Csatoltam képet segítsetek legyszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Young-modulus a húzófeszültség és a relatív megnyúlás közötti kapcsolatot fejezi ki:

`sigma = E *(Delta L)/L`

A feszültség egy nyomás jellegű mennyiség, a húzóerő és a keresztmetszet hányadosa:

`sigma = F/A`

Az átmérő és a keresztmetszet közötti kapcsolat pedig `A=pi (d/2)^2`. Ezeket összerakva:

`F/(pi (d/2)^2)=E*(Delta L)/L`

Kifejezve a keresett átmérőt:

`d=sqrt((4F)/(pi E (Delta L)/L))=sqrt((4*120)/(pi*1.18*10^5*0.003/5))~~1.469 \text{mm}`
0