Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
412
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a test sűrűsége `rho`, térfogata `V`.

A test súlya levegőben: `rhoVg=250\text{N}`
A test súlya vízben: `rhoVg-rho_\text{víz}Vg=180\text{N}`
A test súlya az ismeretlen folyadékban: `rhoVg-rho_xVg=200\text{N}`

Három egyenletünk van három ismeretlenre (`rho`, `V`, `rho_x`), tehát elvileg megoldható. Helyettesítsük be az első egyenletet a másodikba, innen megvan a térfogat:

`250-rho_\text{víz}Vg=180`

`V=70/(g rho_\text{víz})=70/(10*1000)=0.007\text{m}^3`

Ezt visszahelyettesítve az első egyenletbe, megkapjuk a test sűrűségét, vagyis a választ az a) kérdésre:

`rho*0.007*10=250`

`rho=250/(0.007*10)~~3571 \text{kg}/\text{m}^3`

A harmadik egyenletből pedig megvan `rho_x` is:

`250-rho_x*0.007*10=200`

`rho_x=50/(0.007*10)~~714 \text{kg}/\text{m}^3`
0