Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
743
Húzd alá azonos színekkel a következő műveletsorokban az egynemű kifejezések majd végezd el a lehetséges összevonásokat!
a feladat :2x-1.5y+3,2x+4,2x+5.6y+y-x
b feladat:3a-2b+5b-6a-7a+8b-a-b
c feladat:x-y-x-y-x-y-x-y-x-y
d feladat:a+2b-3a+4b-5a+6b-7a+8b
e feladat:0,8x+3,2y-1,2x+0,8y-0,4x-0,4x+1,2 x
f feladat: a/2 + b/3 +a/4 + b/6 - a/8 -b/12 - a/4 -b/6 (ezek törtek)
g feladat :1,2 x - 0,8y +2/5 x - 1/5y + 3,2x + 4/5 x -1/5 y +2/10 y(ebbe is a ferde vonalasak törtek)
h feladat:3/5a -0,4b +6/10 a -6/10b +a+b-2a
i feladat:3-a+3-b+3-a+3-b+3-a+3-b
j feladat:x-4+y+4+4-x+4-y-4-y-4-x
k feladat:x/2 + y/4 -x/4 +y/2 + 1/2 x - 1/2y +1/4x +1/4y
l feladat: 3/2× + 3/4y - 1,5x - 0,75y+ 1/4 x -1/4 y -0,25 x + 0,25 y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Kérlek nézz rá az "https://ehazi.hu/q/31887 azonosítójú "Algebra összevonás" c kérdésre adott válaszomra is.

Nézzünk néhány példát:

h feladat:`3/5a -0,4b +6/10 a -6/10b +a+b-2a=`
`=color(red)(frac{3a}{5}) -0,4b +color(red)(frac{6a}{10})-6/10b +color(red)(a)+b color(red)(-2a)=`
`=color(red)((frac{6a}{10}+frac{6a}{10}+frac{10a}{10}-frac(20a}{10})+(-frac{4b}{10}-frac{6b}{10}+` `+frac{10b}{10})=`
`=frac{2a}{10}+frac{0b}{10}=frac{a}{5}`.

k feladat:`x/2 + y/4 -x/4 +y/2 + 1/2 x - 1/2y +1/4x +1/4y=`
`=color(green)(frac{x}{2})+frac{y}{4}-color(green)(frac{x}{4})+frac{y}{2}+`
`+color(green)(frac{x}{2})-frac{y}{2}+color(green)(frac{x}{4})+frac{y}{4}=`
`=color(green)((frac{2x}{4}-frac{x}{4}+frac{2x}{4}+frac{x}{4}))+`
`+(frac{y}{4}+frac{2y}{4}-frac{2y}{4}+frac{y}{4})=frac{4x}{4}+frac{2y}{4}=`
`frac{4x+2y}{4}=frac{2x+y}{2}`.

Az itt alkalmazott trükkökkel próbáld megcsinálni a többit Te is.
Módosítva: 6 éve
0

a-e feladatok közül a két legnehezebb feladatot színezés nélkül még megcsinálom.
a többinek mennie kell, mert végső soron egészeket kell összevonni.

a feladat :`2x-1.5y+3,2x+4,2x+5.6y+y-x=(frac{2x}{1}+frac{32x}{10}+frac{42x}{10}-frac{x}{1})+`
`+(-frac{15y}{10}+frac{56y}{10}+frac{y}{1})=(frac{20x}{10}+frac{32x}{10}+frac{42x}{10}-frac{10x}{10})+`
`+(-frac{15y}{10}+frac{56y}{10}+frac{10y}{10})=frac{84x}{10}+frac{51y}{10}=frac{84x+51y}{10}.`

e feladat:`0,8x+3,2y-1,2x+0,8y-0,4x-0,4x+1,2 x=`
`=(frac{8x}{10}-frac{12x}{10}-frac{4x}{10}-frac{4x}{10}+frac{12x}{10})+`
`+(frac{32y}{10}+frac{8y}{10})=frac{0x}{10}+frac{40y}{10}=4y`
Módosítva: 6 éve
0