Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
660
Két azonos összetevőjű oldataink vannak, de különböző töménységgel és tömeggel. Ha ezeket összeöntöm, milyen töménységű oldatot kapok?
400g 35w% és 300g 20w%

Nagyon örülnék a magyarázatnak is, mert elsősorban érteni szeretném. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oldat, tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az első oldatot tömege 400g, töménysége 35%. ez azt jelenti, hogy benne 400×35/100=140g oldott aynag van.
A másik oldatot tömege pedig 300g és 20%-os, így benne 300×20/100=60 g oldott anyag van.
Ha ezeket összeöntöd, nyilván a kapott oldat tömege a két oldaténak az összege lesz, tehát 400+300=700g
Az oldott anyag tömege szintén összegződik: 140+60=200g
Így pedig az új oldat töménysége 200/700×100=28,6%
0