Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
803
Az egyik végén rögzített, D állandójú csavarrugó ellazulásig 2 J mozgási energiaváltozást hozott létre a szabad végével érintkező kiskocsin. Mennyivel változna meg a kiskocsi mozgási energiája, ha a rugóállandó 2D volna és a rugót feleannyival nyomták össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Elég furán van fogalmazva a feladat, megpróbálom érthetően leírni.

Szóval van egy rugó, amit összenyomunk és egy kiskocsit illesztünk hozzá. Amikor elengedjük a rugót, akkor ellöki a kiskocsit, aminek 2 J mozgási energiája lesz a végén.
Mennyi lenne a mozgási energia, ha D helyett 2D lenne a rugóállandó, de csak feleannyira nyomnánk össze a rugót?

Megoldás:

Első eset: Az energiamegmaradás miatt a rugó energiája 2J volt. Tudjuk, hogy `E=1/2·D·x^2=2\ J`

Második eset: most D helyébe 2D kerül, x helyére pedig x/2:
`E_2=1/2·(2D)·(x/2)^2=1/2·2D·x^2/4=(1/2·D·x^2)/2=E/2`
Ezért 1 J lenne a rugalmas energia, a kocsi mozgási energiája ezzel az 1 J-lal nőne.
1