Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Váltakozó áram

Főoldal » Középiskola » Fizika
504
Sziasztok valaki tudna segíteni az alábbi feladatban?
Egy váltakozó árammal átjárt R ohmos ellenállás Q J hőt ad le a környezetének t idő alatt.
Adatok: R=62,9Ω Q=7300 J t=4,3 min
Mekkora az áram effektív és maximális értéke? Készíts rajzot!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
ellenállás, váltakozóáram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`Q=7300" J"`
`R=62.9" "Omega`
`t=4.3" min"=258" s"`
Az ellenállás annyi hőt tud leadni, amennyi munkát az ram végzett rajta.
`W=Q`
`P*t=Q`
`U_"eff"^2/R*t=Q`
`U_"eff"^2=(Q*R)/t`
`U_"eff"=sqrt((QR)/t) approx 42.19 "V"`
Mivel szinuszonsan váltakozó áramról beszélünk:
`U_"max"=U_"eff"*sqrt(2) approx 59.66 "V"`
Gondolom grafikon alatt a feszültség~idő grafikont érti a feladat. Ez valami ilyesmi https://www.desmos.com/calculator/qmdtrw7slh
A piros az effektív feszültség, a kék a normál. A metszéspontok az x tengelyen `T/2` többszöröseinél vannak, ahol `T` a periódusidő. Ezt nem lehet az adatokból meghatározni, így a grafikonon se állítottam be jól.
1