Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállások

Főoldal » Középiskola » Fizika
440
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
19.5
Számold ki a soros kapcsolás eredő ellenállását a két végállásban.

19.6.
Itt meg párhuzamos kapcsolás erdőjét kell kiszámolni, számold.

18.27.
A két párhuzamos ellenállás eredője ... számold ki.
Aztán van 3 sorba kapcsolt ellenállás: 10, valami, és 30 Ohm. Ezekkel kell feszültségosztót számolni a 26 voltból.
A végén `P=U^2/R` a teljesítmény a 20 Ohm-on.

18.28.
Ez bonyolultabb, ebben segítek mindjárt. A többit oldd meg magad.
0

Mivel teljesen szimmetrikus minden, ezért biztos, hogy a két 40 W-os ellenállás ugyanakkora (`R_1`), és a két 60 W-os is (`R_2`).

Nézzük csak mondjuk a felső soros kapcsolást.

Az eredőjük `R=R_1+R_2`. Ennek teljesítménye 100 W.
`P=U^2/R` ebből `R=U^2/P=220^2/(40+60)=484\ Ω` az ellenállások összege.

Mennyi `R_1` és `R_2`? A soros kapcsolásnál a feszültség arányos az ellenállással, a teljesítmény pedig `U^2/R` számlálója arányos R négyzetével, az van osztva R-rel, vagyis a teljesítmény arányos R-rel.
Ezért az ellenállások is 40:60 arányban vannak.
Végülis magukat az ellenállásokat nem is kérdezte senki, nincs is rájuk szükség, de ezek lennének:
`R_1=R·40/(40+60)=484·4/10=193.6\ Ω`
`R_2=484-193.6=290.4\ Ω`
Csak annyi kell ezekből, hogy az ellenállások is arányosak a teljesítménnyel.

Legyen a null-potenciál mondjuk a jobb oldalon.
Az `A` és `B` pont potenciálja ellenállásosztóval számolható:
`U_A=220·R_2/(R_1+R_2)` de kár lenne azokkal a ronda értékekkel számolni, tudjuk, hogy az ellenállások arányosak a teljesítménnyel:
`U_A=220·60/(40+60)=132\ V`
`U_B=220·40/(40+60)=88\ V`
Közöttük tehát a feszültség 132 - 88=44 V

Ha rövidre zárjuk:
Akkor két-két ellenállás párhuzamosan lesz kapcsolva. Ki kellene számolni az eredőjüket, stb., de most egyszerűbb a helyzet: az egyik `R_1` és `R_2`, de a másik is ugyanez, csak fejjel lefelé. Az eredő mindkét esetben ugyanannyi. Vagyis két egyforma eredő ellenállás van sorba kötve, és akkor a potenciál ott 110 V lesz a jobb oldalhoz vagy a bal oldalhoz képest is.
0