Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
485
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük a szóban forgó legkisebb szöget `alpha`-val.
`alpha`-ról tudod, hogy harmada a második szögnek, így a második szög 3-szor akkora, mint `alpha`, azaz a második szög `3alpha`.
Hasonlóan tudod `alpha`-ról, hogy 3°-kal kisebb a harmadik szög negyedénél. Ez azt jelenti, hogy a harmadik szög az `alpha`-nál 3°-kal nagyobb szög négyszerese, azaz `4(alpha+3°)=4alpha+12°`
A háromszög belső szögeinek összege 180°, és a három szöget ismered, szóval:
`180=alpha+3alpha+4alpha+12`
`168=8alpha`
`alpha=21°`
`3alpha=63°`
`4alpha+12=96°`

Ugyanez képletekkel
`alpha=beta/3 color(red)( => ) beta = 3 alpha`
`alpha=gamma/4-3 color(red)( => ) alpha+3=gamma/4 color(red)( => ) gamma=4alpha+12`
`alpha+beta+gamma=180`
Innentől behelyettesítesz és ugyanaz
Módosítva: 6 éve
1