Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok?

Főoldal » Középiskola » Kémia
3118
1. A 0,50 mol/dm3 koncentrációjú salétromsavoldat sűrűsége 1,19 g/cm3. Számítsuk ki az oldat
a) tömegkoncentrációját
b) tömegszázalékos összetételét
c) anyagmennyiség-százalékos összetételét!

2. A 3,00 n/n%-os kálium-bromid oldat sűrűsége 1,288 g/cm3. Számítsuk ki az oldat
a) tömegszázalékos összetételét
b) tömegkoncentrációját
c) mol/dm3-ben kifejezett koncentrációját!

[Kérlek, vezessétek is le, mert nem értem, mit hogy kéne :)]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék, tömeg, Oldatok, Sűrűség, Koncentráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Levezetéssel egy kicsit hosszabb lesz,de remélhetőleg érthető lesz!

A tömegkoncentráció az anyagmennyiség-kocentrációhoz (mol/dm³), azonban itt nem anyagmennyiséget (mol), hanem az adott vegyület tömegét kell meghatározni.
A salétromsav moláris tömege: 63g/mol, ami azt jelenti, hogy 1 mol 63 g.Nekem 0,5 mol van, tehát 0,5*63=31,5g van 1 dm³ oldatban. ⇒ 31,5g/dm³ a tömegkoncentráció.

A tömegszázalékos összetétel azt adja meg,hogy 100 g oldatból (100%-ból) hány g (hány %) az oldott anyag, jelen esetben a salétromsav.Itt jön a képbe a sűrűség.Az oldatot jelenleg csak térfogatként ismerem (1dm³), ezt viszont át kell számolni tömegbe.(Az átváltás kötelező,mert a sűrűség g/cm³-ben van megadva,tehát nem hagyhatom dm³-ban) 1dm³=1000 cm³, δ=m/V⇒ m=δ*V=1000 cm³*1,19g/cm³=1190g az oldat tömege.Ez az oldat tartalmaz 31,5g (lásd a, kérdés) salétromsavat.Én az aránypárral javaslom, ami szerint 31,5/1190=x/100, ahol x:= az a tömeg, amennyi salétromsav 100 g oldatban megtalálható, így rögtön 100%-os formában kapod a végeredményt, hiszen 100*31,5/1190=x ⇒ 2,65 g (3 értékre kerekítve) van 100 g oldatban,tehát 2,65 tömegszázalékos (jelölése: m/m%).

Az utolsó kérdésre az előzőekben kiszámolt adatok lesznek a segítségünkre. Ha veszünk 1dm³, azaz 1190 g oldatot, abban 0,5 mol (=31,5 g) salétromsav van. A feladat nem tér ki rá, hogy mi, tehát a salétromsavon kívül az oldatot víz alkotja. 1190-31,5=1158,5 g vizet jelent, amit ha elosztok a moláris tömegével (18g/mol) ⇒ 64,36 mol víz. A kettő együtt 64,36+0,5= 64,86 mol oldat, amely 0,5 mol salétromsavat tartalmaz. Itt használhatunk újabb aránypárt, miszerint: 0,5/64,86=x/100 ⇒ x=100* 0,5/64,86= 0,77 mol%, azaz 0,77 anyagmennyiség-százalékos az oldat a salétromsavra nézve.
A második feladat ugyan ilyen logika alapján megválaszolható, ha még sem sikerülne, zargass akár privátban és elmagyarázom. :)
1