Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállások kapcsolasa Sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
443
R1=44 és R2=55ohm ellenállásu fozolapot egy sorosan majd párhuzamosan kapcsolnak 220V feszültségu áramot.Mennyi az energia változás külön külön ha az üzemeltetés időtartama 30perc.

R1=44ohm ; R2=55ohm ; U=220V ; Dt=30p
Rs=? ;P=? ;Rp=? ;W=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, sos, fizika, ellenállás, ohm, feszültség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`Δt=30\ perc=30·60\ s` (át kell váltani másodpercbe!!)

Soros:
`R_s=44\ Ω+55\ Ω=...`
`P_s=U^2/R_s=...\ W`
`W_s=P_s·Δt=...\ J`

Párhuzamos:
`1/R_p=1/44+1/55 \ \ \ quad -> \ \ \ \ R_p=...\ Ω`
`P_p=U^2/R_p=...\ W`
(Valójában nem is kellett volna kiszámolni párhuzamos kapcsolásnál az eredő ellenállást, mert a feszültség ugyanaz mindkét fogyasztón, ezért `P_p=U^2/R_1+U^2/R_2=...`)
`W_p=P_p·Δt=...\ J`
0