Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
667
3^x - 3^x-1 - 7*3^x-3 = 33
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`3^x - 3^{x-1} - 7\cdot 3^{x-3} = 33`
`3^x - 3^x\cdot 3^{-1} - 7\cdot 3^x\cdot 3^{-3} = 33`
`3^x - \frac{1}{3}\cdot 3^x - 7\cdot \frac{1}{3^3}\cdot 3^x = 33`
`3^x - \frac{1}{3}\cdot 3^x - \frac{7}{27}\cdot 3^x = 33`
`27\cdot 3^x - 9\cdot 3^x - 7\cdot 3^x = 891`
`11\cdot 3^x = 891`
`3^x = 81`
`3^x = 3^4`
Az exponenciális függvény szigorú monoton növekedése miatt:
`x=4`
0