Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan alakítsam nevezetes azonossággá ezt?

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Bezavar az hogy 2 mínusz van benne. Tudom a nevezetes azonosság szabályt, csak a 2 mínusz miatt nem tudom megoldani, ilyenkor mit kell csinálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jól sejtetted az egész számok halmazán nem tudunk
kezdeni semmit se ezekkel a kifejezésekkel.
Kacsintsunk egy kicsit a nem túl szép irracionális
számok halmazára és alkalmazd a következő
trükköt:

`a^2-2ab-b^2=(a + b·(sqrt(2) - 1))·(a - b·(sqrt(2) + 1))`

Még ha nem is nevezetes azonosság, de jól alkalmazható ezekre a példácskákra.

Tehát

`a^2-16a-64=(a+8(sqrt(2)-1))(a-8(sqrt(2)+1))`
`d^2-10d-25=(d+5(sqrt(2)-1))(d-5(sqrt(2)+1))`
Légy szíves folytatni.

Végezetül leírnám ennek a szokatlan azonosságnak a párját is:

`a^2+2ab-b^2=(a + b·(1 - sqrt(2)))·(a + b·(sqrt(2) + 1))`

Módosítva: 6 éve
1