Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deriválás

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Add meg,hogy az f(x)=x"5+3x"4-3x"3+4 függvény meg intervallumokban monoton nő!
Köszi előre a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahol a derivált nemnegatív ott a függvény
monoton nővekszik.

`d/dx(x^5+3x^4-3x^3+4)=5x^4+12x^3-9x^2=`
`=x^2(5x^2+12x-9)`.
Az eredmény alapján
látható, hogy elegendő a zárójelbe tett
másodfokú függvény vizsgálatával foglalkozni,
amelynek gyökei `x_1=-3` ill. `x_2=5/3`.

Mivel az `x^2` együtthatója pozitív, tudjuk
hogy` x<x_1` ill. `x>x_2` esetén lesz pozitív a
derivált függvény, azaz az eredeti függvény
monoton nővekedő.
Módosítva: 6 éve
1