Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TRAPÉZ TERÜLET

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1794
A trapéz területét a következő képlettel határoztuk meg: T= a+c/2 *m
a) A terület, a magasságát és az egyik alap ismeretében hogyan számíthatjuk ki a másik alap hosszúságát?
A: c=2T-a/m B: c=2T+a/m C: c=2T/m-a
D: c= 2T/m +a

b) Határozd meg a trapéz c alapjának a hosszúságát, ha T=39 cm² , a = 8cm m=6cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trapéz matek kerület
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az eredeti képletből ki kell fejezni `c`-t, mintha egyenletet oldanánk meg:
`T=\frac{a+c}{2}\cdot m`

`2T=(a+c)\cdot m`

`\frac{2T}{m}=a+c`

`\frac{2T}{m}-a=c`
Tehát a helyes válasz a C.

b)
Behelyettesítünk az imént kapott képletbe:
`\frac{2T}{m}-a=\frac{2\cdot 39}{6}-8=13-8=5` cm.
0