Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
325
Számítsuk ki a 76g B elem térfogatát 47 fok hőmérsékleten és 3,2 atm nyomáson (B elem= Flour)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az általános gáztörvénnyel lehet kiszámolni (de ez minimum középiskolai tananyag):

p * V = n * R * T -> V=n*R*T/p = (m/M)*R*T/p

Viszont minden adatot SI mértékegységre átváltva kell behelyettesíteni.
47 fok=273+47=320 K
3,2 atm= 3,2 * 101325 = 324240 Pa (Pa=N/m2)
M(fluor)=38 g/mol (mivel a fluor 2 atomos molekula, ezért M=2*19,0)
R=8,314 J/(mol*K) egyetemes gázállandó

A térfogatot m3-ben kapjuk.

V = (76/38) * 8,314 * 320 / 324240 = 0,01641 m3 = 16,41 dm3
Módosítva: 6 éve
1