Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
567
X anyag MgF2
a) számíthatok ki 12,4g x anyagban a létező ionok számát
2) Adottak a következő kémiai elemek: Na, K, Sc, P, Cl, O,N. Tüntessétek fel:
a)22,5 g Sc által leadott elektronok számát
b) 5,6g N2 által közössé tett elektronok számát
c) a Na2O és P4O10 vegyületek sav-bázis jelleget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1/a)
1 mol MgF2 tömege:
24+ 2*19= 62 gramm

12,4 gramm MgF2 (12,4/62)=0,2 mol

1 mol MgF2-ben 1 mol Mg2+ és 2 mol F- ion (összesen 3 mol) van.
0,2 mol MgF2-ben 0,2 mol Mg2+ és 2*0,2 mol F- ion (összesen 3*0,2 mol) van.

Tehát 2,4 g x anyagban 3*0,2*6*1023 db = 3,6*1023 db ion van.

2/a)
1 mol Sc 45 gramm.
22,5 gramm Sc 0,5 mol.
A Sc 3 elektront ad le, hogy a Sc atom (2,8,8) elektron szerkezetűvé váljon.

1 mol Sc 6*1023 db atomot tartalmaz.
0,5 mol Sc 3*1023 db atomot tartalmaz.
22,5 gramm Sc 3*3*1023 db = 9*1023 db elektront ad le.

b)
1 mol N2 28 gramm.
5,6 gramm N2 5,6/28 = 0,2 mol.
Az N2-ben 6 elektron válik közössé (2*3), hogy a N atom (2,8) elektron szerkezetűvé váljon.

1 mol N2 2*6*1023 db atomot tartalmaz.
0,2 mol N2 0,2*2*6*1023 db atomot tartalmaz.
5,6 gramm N2 6*0,2*2*6*1023 db = 14,4*1023 db elektront tesz közössé.

c)
Vízzel reagálva nátrium-hidroxid keletkezik belőle:

Na2O + H2O → 2 NaOH

Vízzel reagálva foszforsav keletkezik belőle:

P4O10 + 6 H2O → 4 H3PO4
Módosítva: 6 éve
2