Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös prímtényezős alakja

Főoldal » Középiskola » Matematika
1545
Adottak a következő számok a=2 az 5-en x 5 a 6-on x 11 a 7-en x 17 a 11-en , b=2 a 8-on x 3 a 13-on x 5 a 4-en x 11 a 9-en. Adja meg a és b számok legnagyobb közös osztólyának és legkisebb közös többszörösének prímtényezős alakját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=2^5\cdot 5^6\cdot 11^7\cdot 17^11`
`b=2^8\cdot 3^13\cdot 5^4\cdot 11^9`

Legnagyobb közös osztó előállítása prímtényezős felbontásból: Venni kell a KÖZÖS prímtényezőket, és a legkisebb előforduló hatványra emelni őket, és összeszorozni az így kapott tényezőket: `(a,b)=2^5\cdot 5^4\cdot 11^7`

Legkisebb közös többszörös előállítása prímtényezős felbontásból: Venni kell az ÖSSZES prímtényezőt, és a legnagyobb előforduló hatványra emelni őket, és összeszorozni az így kapott tényezőket: `[a,b]=2^8\cdot 3^13\cdot 5^6\cdot 11^9\cdot 17^11`
0