Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerulet a 3szognek

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög csúcsai szerencsésen vannak megadva, ránézésre látszik nagyon sok minden.

1.) A `C` csúcs az origóban van.
2.) Az `A` pont `x` koordinátája `0`, ezért az `y`-tengelyen van, az origótól (tehát `C` csúcstól) vett távolsága az `y` koordinátája, tehát `9`.
3.) A `B` pont `y` koordinátája `0`, ezért az `x`-tengelyen van, az origótól (tehát `C` csúcstól) vett távolsága az `x` koordinátája, tehát `8`.
4.) A háromszög `ACB` szöge az `x`- és `y`-tengely által bezárt szög, ami derékszög, tehát a háromszög derékszögű, befogói az `AC` és `BC` oldalak.

Ismert tehát a két befogó: `AC=9` egység, a `BC=8` egység. Az átfogó Pitagorasz-tétellel számítható:
`9^2+8^2=AB^2`
`81+64=AB^2`
`\sqrt{145}=AB`
`AB\approx 12`

A kerület tehát
`K=AB+BC+AC=12+8+9=29`.
1