Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
514
Valaki tudna segíteni?
Műhold távolsága a Földtől 400 km.
Mekkora a gravitációs gyorsulás?
Mennyi idő alatt kerüli meg a Földet? Mekkora sebességgel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tömegvonzás alapján a Föld g-je, a felszíntől r távolságba
`g_"h magasságban"=gamma*M/(R+r)^2` ahol `gamma=6,67*10^-11\ m^3*kg^-1*s^-2`
M a Föld tömege `6*10^24\ kg`, `" "R=6370\ km=6.37*10^6\ m`
Az adatokat figyelembe véve `g=8.73\ m/s^2`
Idő:
Körpályán mozog a műhold, a centripetális erő a műhold és a Föld közötti tömegvonzás értékével egyezik.
`m*v^2/r=gamma*(m*M)/r^2`
továbbá tudjuk, hogy `v=(2*r*pi)/T`
a két egyenletből
`T=2*r*pi*sqrt(r/(gamma*M))`
`T=5532.537\ s\ ∼\ 92\ min`
`v=(2*r*pi)/T=7688.54\ m/s=7.688\ "km"/s`
0