Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
3147
Két szabályos háromszög egy-egy oldalhosszának összege 20 cm. Számítsuk ki a háromszögek oldalainak hosszát, ha területük aránya 4:9.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A terület aránya az oldalhosszak arányának négyzete. Mivel `\lambda^2=\frac{4}{9}`, ezért `\lambda=\frac{2}{3}`. Tehát a két háromszög egy-egy oldalának hossza felírható `2x` és `3x` alakban, továbbá tudjuk, hogy ezek összege 20 cm, tehát `2x+3x=20`, amiből `x=4` adódik. A háromszögek oldalainak hossza tehát `2x=2\cdot 4=8` cm és `3x=3\cdot 4=12` cm.
0