`bb"Egyik módszer:"`
Tudjuk, hogy a tiszta kristályos szaharóz (amiből a kockacukor is van) sűrűsége 1,587 g/cm³ (pl.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szachar%C3%B3z ). Ahhoz képest a kockacukor sűrűsége sokkal kisebb, mert sok levegő van benne.
Meg tudod mérni a kockacukor sűrűségét nagyon pontosan úgy, hogy
- veszel belőle egy nagy dobozzal (500 gramm)
- jó szorosan összeraksz belőle egy tégatestet (eleve úgy van összerakva, csak ki kell szedni a dobozból
- megméred a téglatest oldalainak hosszát és kiszámítod a térfogatát (több lesz 500 cm³-nél). Nevezzük `V`-nek.
Ebben a térfogatban van 500 gramm szaharóz, de az az 500 gramm valójában kisebb térfogatba is beleférne, ennyibe: `(500\ g)/("1,587" g/(cm^3)) = 315\ cm^3`. A maradék a levegő.
Ezekből ki tudod számolni, hogy a 315 cm³ hány százaléka a `V` térfogatnak, amit lemértél.
`bb"Másik módszer:"`
Ez azért jobb, mert nem kell hozzá ismerni a szaharóz sűrűségét.
Kell hozzá egy mérőedény, ami be van skálázva folyadék térfogatának mérésére. Mondjuk 1 literes ilyen edénnyel kísérletezz:
- Bemérsz az edénybe pontosan fél liter vizet.
- Aztán veszel 500 gramm kockacukrot és az előző módszer szerint kiszorzod a `V` térfogatát (leméred a téglatest oldalait, stb.)
- Óvatosan beleteszed a cukrot a vízbe. Sokkal jobb, ha először egy mozsárban összetöröd a cukrot, úgy gyorsabban bejut a víz a kockacukor belsejében lévő üres helyekre (ahol levegő van). Az együttes térfogat sokkal kisebb lesz, mint a víz plusz kockacukor térfogata (ami több mint egy liter), mert a víz bekerül a kockacukor üres hézagjaiba.
- Várni kell kicsit, amíg a víz jól beszívódik, aztán megméred a folyadék szintjét. Amennyivel több a fél liternél, annyi az 500 gramm cukor tiszta térfogata levegő nélkül.
Most már csak ki kell számolni, hogy ez a térfogatnövekedés hány százaléka a kockacukor-téglatest `V` térfogatának.