Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1050
Egy medencét az egyik csap egyedül 3 óra alatt, a másik csap egyedül 4 óra alatt tölt meg teljesen. Ha pedig 10 percig hagyjuk mindkét csapot egyszerre nyitva , akkor a medencébe 87,5 liter víz folyik.
a) Mekkora a medence térfogata?
b) Hány liter víz folyik ki percenként a két csapból külön-külön?
c) A két csapból azonos sebességgel folyik a víz. Mekkora sebességgel hagyja el a csapokat a víz, ha az első cső keresztmetszete S= 25 négyzetcentiméter ? Mekkora a másik cső keresztmetszete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`V` a térfogat
`q_1` az első csap "hozama" (vagyis 1 perc alatt `q_1` liter víz folyik át rajta) , `q_2` a másodiké.
3 óra = 180 perc, 4 óra = 240 perc

Az első csak így tölti meg: `q_1·180=V`
A második csap pedig: `q_2·240=V`
Együtt 10 perc alatt: `(q_1+q_2)·10="87,5"`

Ebben a három egyenletben 3 ismeretlen van, tehát meg lehet oldani. Fejezd ki belőle a három ismeretlent. Az lesz az a) meg b) kérdésre a válasz.

c) Ha azonos a víz sebessége, akkor a nagyobb hozamú csapnak nagyobb a keresztmetszete.

Ha `S` a keresztmetszet négyzetcentiméterben és `v` a víz sebessége centiméter per szekundumban, akkor 1 másodperc alatt `v` méter hosszú `S` keresztmetszetű vízfolyam halad át, aminek a térfogata `S·v` köbcentiméter. 1 perc alatt a térfogat `60·S·v` cm³. Mivel 1 liter az 1000 cm³, ez a térfogat `(60·S·v)/1000` liter. Ez éppen a cső hozama (percenként ennyi liter halad át rajta).

Az első cső hozama:
`(60·S_1·v)/1000=q_1`
Ebből kijön a `v` vízsebesség cm/s mértékegységben. Számold ki (`S_1=25\ cm^2`)

Aztán a második cső keresztmetszete `S_2`, ez ebből jön ki:
`(60·S_2·v)/1000=q_2`
1