Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Maradékos osztás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
587
Melyik aza szám, amellyel a 45215-öt elosztva 43-at kapunk maradékul, ha pedig a 28848-at osztjuk el vele, 52 lesz a maradék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A keresett szám ezek szerint osztója `45215-43=45172`-nek és `28848-52=28796`-nak is. Készítsük el ezek prímtényezős felbontását:
`45172=2^2*23*491`
`28796=2^2*23*313`

Ez alapján a közös osztók (az 1-en kívül):
`2`
`2*2=4`
`23`
`2*23=46`
`2*2*23=92`

Ezek közül csak a 92 elég nagy ahhoz, hogy 52-t tudjon adni maradékul, tehát a keresett szám 92.
0