Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1030
Válaszd ki az egynemű tagokat ezeket vond össze és írd egyszerűbb alakba a kifejezéseket 1- a +5a+3a-2-6a+4.2
3,4+b+3b-b+2b-2.5-3b+4
c+5c-3c+1+c-2.9-1.5c+1.9+2.5-2
D a négyzeten +15+4d a négyzeten -13+2 a négyzeten +4d a másodikon -2d a másodikon
5-7xy+13-6+2xy +8 -3xy -15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyneműek azok a tagok, amelyekben ugyanazok a változók szerepelnek, mint tényezők, ugyanazon hatványon (tehát csak az együtthatójuk különböző). Pl. `-a` és `3a` egyneműek, hiszen mindkettő tartalmazza `a`-t, mindkettőben első hatványon szerepel. `2a^2` és `3a` nem egyneműek, mert bár mindkettőben `a` szerepel, de eltér a hatványkitevőjük. Ezek után a feladat megoldása már nem jelenthet gondot:

`1- a +5a+3a-2-6a+4\text{,}2=a+3\text{,}2`

`3\text{,}4+b+3b-b+2b-2\text{,}5-3b+4=2b+4\text{,}9`

`c+5c-3c+1+c-2\text{,}9-1\text{,}5c+1\text{,}9+2\text{,}5-2=2\text{,}5c+0\text{,}5`

`d^2 +15+4d^2 -13+2^2 +4d^2 -2d^2=7d^2+6`

`5-7xy+13-6+2xy +8 -3xy -15=-8xy+5`
0