Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
701
Mi az ammónium nitrát tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Moláris tömege: 80 g/mol

M(NH4+) =18g/mol
M(NO3-)=62g/mol

w%(NH4+)= 18g/mol/80g/mol*100=22,5%-os
így a w%(NO3)=100-22,5=77,5 %
-1

1 mol NH₄NO₃ tömege: 14 + 4*1 + 14 + 3*16 = 80 g

tömeg% N: 2*14 g *100 / 80 g = 35% nitrogén

tömeg% H: 4*1 g *100 / 80 g = 5% hidrogén

tömeg% O: 3*16 g *100 / 80 g = 60% oxigén
1