Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szén-hidrogének

Főoldal » Általános iskola » Kémia
587
1. Mely az a normálisláncú telített szén-hidrogén amelynek 1 mólját elégetve 72g víz keletkezik, a tökéletes égése során? (számítással igazold!)

2. Melyik az a normálisláncú telített szén-hidrogén amelynek 0,2 móljának tökéletes elégetéséhez 24,5 dm³ standard állapotú oxigéngáz szükséges?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. a normálisláncú telített szén-hidrogének égésének általános egyenlete: CnH2n+2 + (3n+1)/2 O2 -> nCO2 + (n+1)H2O
-víz: 72g : 18g/mol = 4mol
-4mol = n+1 (/-1)
-3mol = n
-a szénhidrogén így: C3H8

2. a másodiknál ugyanez a helyzet (standard állapot=24.5dm3/mol)
Módosítva: 6 éve
1