Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses Feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1975
Mennyi 20°C-os és mennyi 60°C-os vizet kell összekevernünk, hogy 10 liter 36°C-os vizet kapjunk.
(ha lehetséges akkor táblázatos megoldás alapján)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mennyiség (liter) | Hőmérséklet (°C) | Szorzatuk
`x` | 20 | `20x`
`10-x` | 60 | `60(10-x)=600-60x`
10 | 36 | `36\cdot 10=360`

`c_\text{víz}\cdot m_1\cdot(T_1-t)=c_\text{víz}\cdot m_1\cdot(t-T_2)` összefüggést ismerjük fizikából, ezt átrendezve `m_1\cdot T_1+m_2\cdot T_2=(m_1+m_2)t` adódik, ebbe a táblázatból behelyettesítve:
`20x+(600-60x)=360`
`240=40x`
`x=\frac{240}{40}=6` liter 20°C-os víz kell, és 10-6=4 liter 60°C-os.
0