Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek pls

Főoldal » Általános iskola » Matematika
442
Két feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mozgásos feladatok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
38.
A t oszlopot még ki tudod tölteni a szöveg alapján:
teherautó sorában `x`, hiszen nem tudjuk mennyi ideig ment a találkozásig,
autó sorában `x-\frac{2}{3}`, hiszen 40 perccel később indult, tehát ennyivel kevesebb ideig ment, mint a teherautó, viszont órában kell kifejezni, és 40 perc az `\frac{40}{60}=\frac{2}{3}` óra.

Mivel `s=v\cdot t`, ezek alapján az s oszlopot is ki lehet tölteni:
teherautó sorában `48x`
autó sorában `72\cdot (x-\frac{2}{3})=72x-48`.

A megtett utakról viszont tudjuk, hogy az összegük 132, hiszen összesen megtették a két település közötti távot, ebből kapjuk az egyenletet:

`48x+(72x-48)=132`
`120x=180`
`x=\frac{180}{120}=\frac{3}{2}` órán át ment a teherautó.

Ez `\frac{3}{2}\cdot 60=90` perc, ennyi telt el 8:05-től, az indulás időpontjától, tehát 9:35 perckor találkoztak.
Kistelekről a teherautó indult, így ha az általa megtett utat számoljuk ki, meglesz a távolság is:
`s=48x=48\cdot \frac{3}{2}=72` km.

39.
A feladat nagyon hasonló az előzőhöz.

Teherautó:
`v=48` km/h
`t=x` óra
`s=48x` km.

Autó:
`v=72` km/h
`t=x-\frac{2}{5}` óra, hiszen 11:45 és 12:09 között 24 perc telik el és ez `frac{24}{60}=\frac{2}{5}` óra.
`s=72\cdot (x-\frac{2}{5})=72x-\frac{144}{5}` km.

Itt azt tudjuk, hogy a két megtett út egyenlő, hiszen egy helyről indultak, és a találkozásig mentek, ebből kapjuk az egyenletet:
`48x=72x-\frac{144}{5}`
`\frac{144}{5}=24x`
`144=120x`
`x=\frac{144}{120}=\frac{6}{5}` órán át ment a teherautó.

Ez `\frac{6}{5}\cdot 60=72` perc, ennyi telt el 11:45-től, az indulás időpontjától, tehát 12:57 perckor érte utol az autó a teherautót.
Szegedről indult mindkettő, így ha az akármelyikük által megtett utat számoljuk ki, meglesz a távolság is:
`s=48x=48\cdot \frac{6}{5}=57\text{,}6` km.
0