Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás és geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Legyen n 2-nél nagyobb egész szám. Egy konvex n-szög három csúcsát kiválasztva 22
35 annak a valószínűsége, hogy a kiválasztott csúcsok által alkotott háromszögnek nincs közös oldala a háromszöggel. Határozzuk meg a sokszög oldalszámát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, Matematika, háromszög, Valószínűség, konkav, konvex, Sokszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
"a kiválasztott csúcsok által alkotott háromszögnek nincs közös oldala a háromszöggel".
Számomra nincs értelme ennek a mondatnak. Az intuícióm azt sugallja, hogy a kiválasztott csúcsok által alkotott háromszögnek nincs közös oldala az n-szöggel. Nem erről van szó?

Én egy másik megoldást javaslok, mint bongolo. (lásd alant)
Számítsuk ki az esemény ellentettjének a valószínűségét.
Tehát a kiválasztott csúcsok által alkotott háromszögnek van közös
oldala az n-szöggel. Majd használva az `P(A)=1-P(bar A)` képletet,
következtethetünk a megoldásra. Ebben az esetben a kedvező
eseteket két csoportra bonthatjuk. A kiválasztott háromszög két oldala illeszkedik
illetve csak egy oldala illeszkedik az n-szög oldalaira.
Az első esetben nincs sok választási lehetőség, mert
megegyezik a csúcsok számával. A másik esetben két
szomszédos cúcsot kell kell kiválasztani és `(n-4)` olyan
csúcs van,hogy a feltételt kielégíti. Ez a választás oldalanként
megismételhető. Tehát a kedvező esetekszáma `n+n(n-4)`.
Háromszöget összesen `((n), (3))` féleképpen választhatunk ki,
tehát a valószínűség `P(bar A)=frac{6(n-3)}{(n-1)(n-2)}`. Ez pedig
öszhangban van a bongolo-féle megoldással, mert
`P(A)=frac{(n-5)(n-4)}{(n-1)(n-2)}` és `P(A)+P(bar A)=1`.
Módosítva: 6 éve
0

... nincs közös oldala az n-szöggel. Gondolom ez lenne a feladat.

Tuti, hogy `n ≥ 6`, egyébként mindig lesz közös oldal.

Válasszuk ki sorban a három pontot. Szóval számítson a sorrend; ez nem befolyásolja a valószínűséget.

Az összes esetek száma `n(n-1)(n-2)`

A kedvező esetek száma:
- Első pontnak bármelyiket válazthatjuk: `n`
- Másodiknak nem választhatjuk az elsőt, meg a két szomszédját se: `n-3`
- Harmadiknak ezeken kűvül még a második pontot és két szomszédját se választhatjuk... itt már nehezebb a helyzet, mert lehet, hogy a szomszédok közül valamelyik ugyanaz a pont.
Ha most nem rajzolsz, akkor nem fogod tudni követni, amit írok:
-- Ha a második kettővel van az első mellett: `2` helyen lehet a második. A harmadik nem lehet 3+2 helyen, vagyis lehet `n-5` helyen.
-- Ha a második messzebb van az elsőtől: `n-5` helyen lehet a második. A harmadik nem lehet 3+3 helyen, vagyis lehet `n-6` helyen.

Összesen tehát a kedvező esetek száma: `n(2(n-5)+(n-5)(n-6))`

A valószínűség: `(n(2(n-5)+(n-5)(n-6)))/(n(n-1)(n-2)) = 22/35`
Fejezd be...
0