Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Sziasztok, nem éppen az erősségem a matek, de kaptam egy feladatsort amit el kell készítenem és ez a feladat nem megy,szeretném, ha valaki segítene benne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. oldat:
Mennyiség: `x` liter
Töménység: 50%
Oldott anyag mennyisége: `x\cdot \frac{50}{100}=0\text{,}5x` liter

2. oldat:
Mennyiség: `45-x` liter
Töménység: 70%
Oldott anyag mennyisége: `(45-x)\cdot \frac{70}{100}=0\text{,}7\cdot 45- 0\text{,}7x=31\text{,}5- 0\text{,}7x` liter

Keverék oldat:
Mennyiség: `45` liter
Töménység: 62%
Oldott anyag mennyisége: `45\cdot \frac{62}{100}=0\text{,}62\cdot 45=27\text{,}9` liter

Az 1. és 2. oldatban lévő oldott anyag mennyiségek összegének ki kell adnia a keverék oldat anyagmennyiségét, ebből kapjuk az egyenletet:
`0\text{,}5x+(31\text{,}5- 0\text{,}7x)=27\text{,}9`
`-0\text{,}2x=-3\text{,}6`
`x=18`.

Tehát 18 liter 50%-os és 45-18=27 liter 70% oldat keverésével keletkezik 45 liter 62%-os oldat.
1