Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Sziasztok, nem éppen az erősségem a matek, de kaptam egy feladatsort amit el kell készítenem és ez a feladat nem megy,szeretném, ha valaki segítene benne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
96;69
--> 96+69=165
Módosítva: 6 éve
1

Jelölje a kétjegyű számban az egyesek helyiértékén álló számjegyet `x`. Ekkor a tízesek helyén álló számjegy `x+3`, hiszen a különbségük ekkor lesz 3: `(x+3)-x=3`.

Ekkor ennek a számanak az értéke `10\cdot(x+3)+x=10x+30+x=11x+30`.
A felcseréléssel kapott szám értéke `10x+(x+3)=10x+x+3=11x+3`.
Ha ezeket összeadjuk, akkor 165-öt kapunk, ebből kapjuk az egyenletet:
`(11x+30)+(11x+3)=165`
`22x+33=165`
`22x=132`
`x=6`

Tehát az eredeti számban az egyesek helyén 6-os áll, a tízesek helyén pedig egy 3-mal nagyobb számjegy, ami a 9, így a szám 96.

Ha az elején `x`-szel a tízesek helyén lévő számjegyet jelöltük volna, akkor a 69 jött volna ki megoldásnak, hiszen arra is igaz, hogy 3 a számjegyek különbsége, és 69+96=165, tehát a 69 is jó megoldás.
1