Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középiskolai matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Sziasztok, nem éppen az erősségem a matek, de kaptam egy feladatsort amit el kell készítenem és ez a feladat nem megy,szeretném, ha valaki segítene benne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyesével mennyi idő alatt végeznek?
Papa egyedül: 3 hét = 21 nap
Mama egyedül: 24 nap
Kicsi egyedül: 40 nap

Egységnyi idő alatt, tehát 1 nap alatt hányad részét ennék meg az összegyűjtött kajának egyesével?
Papa: `\frac{1}{21}` részét
Mama: `\frac{1}{24}` részét
Kicsi: `\frac{1}{40}` részét

Tegyük fel, hogy `x` nap alatt eszik meg együtt. Akkor hányad részét ették meg a kajának?
Papa: `\frac{x}{21}` részét
Mama: `\frac{x}{24}` részét
Kicsi: `\frac{x}{40}` részét

Mivel együtt megették az egészet, ezért
`\frac{x}{21}+\frac{x}{24}+\frac{x}{40}=1`
`\frac{40x}{840}+\frac{35x}{840}+\frac{21x}{840}=1`
`\frac{96x}{840}=1`
`96x=840`
`x=\frac{840}{96}=\frac{35}{4}` napig, azaz `8 \frac{3}{4}` napig lesz elegendő a búza.
1