Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megcsinalni ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, logaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
A leghosszabb oldallal szemközt van a legnagyobb szög, így elegendő lenne azt megmutatni, hogy a 25 cm-es oldallal szemben hegyesszög van.

Koszinusztétel a 25 cm-es oldalra:
`25^2=10^2+20^2-2\cdot 10\cdot 20\cdot \cos\alpha`
`625=500-400 \cos\alpha`
`-\frac{125}{400}=\cos\alpha`
`\alpha=108\text{,}2^\circ+k\cdot360^\circ`, `k\in\mathbb{Z}`
`\alpha=251\text{,}8^\circ+k\cdot360^\circ`, `k\in\mathbb{Z}`

Az egyenlet megoldásai közül nyilván csak az `\alpha=108\text{,}2^\circ` jön szóba, mint a háromszög szöge, hiszen a többi 180°-nál is nagyobb, amilyen szöge pedig nincs egyetlen háromszögnek sem. Mivel 90° < 108,2° < 180°, ezért `\alpha` tompaszög, így maga a háromszög is tompaszögű, tehát NEM hegyesszögű.

b)
Vezessünk be jelöléseket: `a` = 10 cm, ezzel szemközt van `\alpha` szög, `\beta` = 68°, ezzel szemközt `b` oldal van, `\gamma` = 30°, ezzel szemközt a `c` oldal.
`\alpha` rögtön számítható: `\alpha=180^\circ-30^\circ-68^\circ=82^\circ`.

Szinusztétel szerint:
`\frac{\sin\alpha}{\sin\gamma}=\frac{a}{c}`
`\frac{\sin 82^\circ}{\sin 30^\circ}=\frac{10}{c}`
`c=10\cdot \frac{\sin 30^\circ}{\sin 82^\circ}=5\text{,}049` cm, és épp ez volt a kérdés.
0