Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gradiens vektor, iránymenti derivált

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
494
Legyen f(x,y)=cos(x+y²), (x,y)∈R²
a, Differenciálható-e f az a=(π,0) pontban? Ha igen, adja meg az f'(a) gradiens vektort!
b, Adja meg az f függvény a=(π,0) pontbeli iránymenti deriváltját a v=(-1,0) irány mentén!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a)
`∂/(∂x) cos(x+y^2) = -sin(x+y^2)`
`∂/(∂y) cos(x+y^2) = -sin(x+y^2)·2y`
`f'(x,y) = ((-sin(x+y^2)),(-2y·sin(x+y^2)))`
`f'(a)=((-sin(π+0^2)),(-2·0·sin(π+0^2)))=((0),(0))`
A derivált létezik, csak éppen az `a` pontban a null-vektor az értéke.

b)
A `"grad"\ f · bar v_n` skalárszorzat az iránymenti derivált, ahol `bar v_n` a `bar v` vektor normáltja (most ez megegyezik `bar v`-vel). Ez pedig az `a` pontban nulla (`bar v`-től függetlenül).
Módosítva: 6 éve
0