Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúly koncentrációkkal való számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1042
Az A+3B = 2C egyensúlyi folyamatban (adott p, T) az alábbi egyensúlyi koncentrációk alakultak ki: [A]=0.5 [B]=1.0 [C]=1.0
Mennyi ilyen körülmények között a folyamat egyensúlyi állandója? Ezt sikerült kiszámolnom
A vagy B anyag alakult át nagyobb %-ban? Ezt nem tudom sajnos hogyan induljak neki!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A + 3 B ⇔ 2 C`

Az egyensúlyi állandó:

`K=[C]^2/([A]*[B]^3)=1.0^2/(0.5*1.0^3)=2`

A reakció egyenlet szerint 1 mol `A`-val 3 mol `B` reagál, keletkezik `2` mol `C`.

`x` mol `A`-val `3*x` mol `B` reagál, keletkezik `2*x` mol `C`.

A kiindulási koncentráció a reagált + az egyensúlyi:

Kiindultunk `0.5+x` mol `A`-ból, `1.0+3*x` mol `B`-ből és `1.0+2*x` mol C-ből

Az átalakulás mértéke (%):
`alpha=n_("reagált")/n_("kiindulási")*100`

`alpha_A=x/(0.5+x)*100`

`alpha_B=(3*x)/(1.0+3*x)*100`

Melyik a nagyobb?
`alpha_A` vagy `alpha_B`?

Például `x=0.5` esetén `alpha_A=50%`, `alpha_B=60%`, tehát `B` alakul át nagyobb %-ban.
Módosítva: 6 éve
1