Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
901
Egy 5 dm3 es edénybe 128.3 g foszfor- pentakloridot mértünk, majd a zárt edényt 250 C ra melegítettük, melynek során a foszfor-pentaklorid fele foszfor- trikloridra és klór molekulákra disszociáciált. Mekkora ezen a hőmérsékleten a disszociációállandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:

`PCl₅ ⇔ PCl₃ + Cl₂`

A disszociáció állandó a `K` egyensúlyi állandót jelenti.

`K` az egyensúlyi koncentrációkkal:

`K=([PCl₃]*[Cl₂])/([PCl₅])`

`M(PCl₅)=31+5*35,5=208.5 g/(mol)`

`(mol)/(dm³)` koncentrációkkal érdemes számolni, mert a `K`-ban amúgy is ez kell, és a reakció térfogata is állandó 5 dm³.

kiindulási koncentrációk:
`PCl₅: (128.3g)/(208.5g/(mol)*5dm³)=0.123 (mol)/(dm³)`, a többi 0.

Mennyi foszfor-pentaklorid disszociált?
Meg van adva, hogy a fele, tehát 50%-a:
`0.123/2=0.0615 (mol)/(dm³)`

1 mol PCl₅-ból 1 mol PCl₃ és 1 mol Cl₂ keletkezik, akkor
0,0615 mol PCl₅-ból 0,0615 mol PCl₃ és 0,0615 mol Cl₂ keletkezik.

Egyensúlyban van `0.123-0.0615=0.0615 (mol)/(dm³) PCl₅`, `0.0615 (mol)/(dm³) PCl₃` és `0.0615 (mol)/(dm³) Cl₂`.

A disszociációs állandó az egyensúlyi koncentrációkkal:

`K=([PCl₃]*[Cl₂])/([PCl₅])=(0.0615*0.0615)/0.0615=0.0615 (mol)/(dm³)`
Módosítva: 6 éve
1