Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Homorú tükör képalkotása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
715
Homorú tükör előtt az optikai tengelyre merőlegesen áll egy tárgy. Ha a tárgyat 10 cm-rel
közelebb visszük a tükörhöz, akkor a keletkezett kép valódi és ugyanakkora, mint a tárgy. Ha
pedig a tárgy és a tükör eredeti távolságát 10 cm-rel megnöveljük, akkor a valódi kép
nagysága feleakkora, mint a tárgyé.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Optika, tükrök, képalkotás, lencsék
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kérdés ugyan elmaradt, de a megadott adatok alapján sok mindent ki tudunk számolni.

Tételezzük fel, hogy homorú gömbtükörről van szó.

Az ábra a tankönyvben megtalálható és az alapképletek
ebben az esetben:

Tehát `frac{K}{T}=frac{k}{t}`, `frac{1}{t}+frac{1}{k}=frac{1}{f}`

Nézzük az első esetet: `frac{K_1}{T}=frac{k_1}{t-10}, K_1=T=T_1`,
`k_1=t-10`, `frac{K_1}{T_1}=frac{k_1}{t_1}=1 rightarrow frac{2}{t_1}=frac{1}{f}`
`color(red)(t_1=2f and k_1=2f)`, `2f=t-10`,
`frac{1}{10+2f}+frac{1}{k}=frac{1}{f}` alapján
`color(red)(t=10+2f and k=frac{2f(5+f)}{10+f})`

Nézzük a második esetet:
`frac{K}{2T}=frac{k_2}{t+10}`, `K_2=frac{K}{2}`
`color(red)(t_2=t+10=10+2f+10=2(10+f))`
`frac{1}{t_2}+frac{1}{k_2}=frac{1}{f}` vagy
`frac{1}{2(10+f)}+frac{1}{k_2}=frac{1}{f}` alapján
`color(red)(k_2=frac{2f(10+f)}{20-f})`

`color(red)(N_2=frac{k_2}{t_2}=frac{f}{20-f})`
`color(red)(N_1=frac{k_1}{t_1}=1)`

`frac{f}{20-f}=frac{1}{2}` alapján
`f=frac{20}{3}`

A többi adatot (`t_1, N_1, t_2, N_2` stb.) vissza számolva
már Te is ki tudod következtetni.
Módosítva: 6 éve
1