Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek fizika házi

Főoldal » Általános iskola » Fizika
731
A folyó jege csak 30 000 Pa nyomást bír el. Lépéskor a legkisebb talpfelület 150cm². Mekkora súlyú ember mehet legfeljebb a jégre?
2. Az üzlet raktárában 3 m² területen sörösüvegekkel telt ládák vannak. A padlóra ható nyomás 26 000 Pa. Mennyi a ládák és a benne levő üvegek együttes súlya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Nyomás: a súlyt el kell osztani a felülettel: `p=F/A`
A súly newton-ban, a felület négyzetméterben kell legyen! A nyomás pascal-ban lesz.

1)
1 m = 100 cm
1 m² = 100·100 cm² = 10 000 cm²
Ezért 150 cm² = 150/10000 m² = 0,015 m²
`A="0,015"\ m^2`
`p=30000\ Pa`
`F=?`

`p=F/A`
`30000\ Pa=F/("0,015\ m^2)`
`F=30000\ Pa·"0,015\ m^2=...\ N` szorozd össze.

2)
`A=3\ m^2`
`p=26000\ Pa`
`F=?`

`p=F/A`
`26000\ Pa=F/(3\ m^2)`
`F=26000\ Pa·3\ m^2=...`
0