Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy trigonometrikus egyenlőtlenség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
517
Bizonyítsd be, hogy minden `a, b, c gt 1` valós szám és
`f(a, b, c):=frac{a^2+b^2-c^2-(abc)^2}{2ab(1-c^2)}` esetén
a igaz lesz a következő egyenlőtlenség:

`pi le arcsec(f(a, b, c))+arcsec(f(b, c, a))+arcsec(f(c, a, b)) le frac{3*pi}{2}`,
ahol `sec(x)=frac{1}{cos(x)}` és `arcsec(x)` a `sec(x)` trigonometrikus függvény inverze.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlőtlenség, trigonometria, Szekáns
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha `a=b=c=sqrt(3)`, akkor a 3 kifejezés összege `pi`.
Ha `a=b=c=sqrt(4*sqrt(3)/3-1)`, akkor a vizsgálandó 3 kifejezés összege `pi/2`.
Tehát így nem igaz az állítás.
Az a sejtésem, hogy `a,b,c ge sqrt(3)` feltétel esetén teljesülhet az egyenlőtlenség.
Módosítva: 6 éve
0