Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
478
Segitséget kérnék szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Gondolom a téglalap alakúra kiterített oldallapok területével nincs problémád, az 12·15 cm²
A két háromszög a nehezebb. Azok persze egybevágóak, elég az egyiket kiszámolni és szorozni kettővel.

A hasáb alapja egyenlő oldalú háromszög, vagyis a hasáb mindhárom oldallapja azonos széles. Összesen 12 centi, vagyis a háromszög oldala ennek harmada: 4 cm.

Az egyenlőoldalú háromszög magassága `sqrt3/2·a`, ezért a területe:
`(a·(sqrt3/2·a))/2`
Két háromszög területe tehát:
`a^2·sqrt3/2=4^2·sqrt3/2`
Ezt számold ki számológéppel, és add hozzá még a 12·15 cm²-t.
0

A=palást területe+2*az alap területe
A=12 cm*15 cm + 2*(4 cm*3,46 cm/2)
Az alaplap egyenlő oldalú háromszög, amelynek területe oldal * hozzátartozó magasság osztva 2-vel.
Az egyenlő oldalú háromszög magasságát Pitagorasz tétel segítségével számoltam ki.
Módosítva: 6 éve
0