Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SÜRGŐS LENE !

Főoldal » Középiskola » Matematika
462
1. Legyen f:R-R; f(×)=2x-3 függvény.Számisd ki az f(2) és f(5) számok számtani közepét!
2. Adott az f:R-R, f(x)= 2x-3 fűgvény. Ha az A(a,3) és B(5,b) pontok rajta vannak a fűgvény grafikus képén, határozd meg az a és b valóscszámokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Az f(2) és az f(5) az f függvény x=2 és x=5 helyen felvett helyettesítési értékét jelenti, tehát az x helyére 2-t és 5-t behelyettesítve a következőket kapod:
f(2) = 2 * 2 - 3 = 1
f(5) = 2 * 5 - 3 = 7
És ezeknek a számtani közepét (átlagát) kéri a feladat, azaz:
(f(2) + f(5)) / 2 = (1 + 7) / 2 = 4

2. Az A pont esetében a függvény az a helyen felvett helyettesítési értéke 3, tehát:
2*a - 3 = 3 /+3
2*a = 6 / :2
a = 3

A B pont esetében az f függvény az 5 helyen a b értéket veszi fel, azaz:
2*5 - 3 = b
10 - 3 = b
b = 7
0