Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
398
A földbe helyezett vízvezeték keresztmetszete 75 négyzetcentiméter. Óránként 540 000 N súlyú víz áramlik át rajta. Mennyi utat fut be egy vízcsepp 1 s alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 óra alatt 540 000 N
1 óra az 60·60 másodperc
1 mp alatt 540 000 / 3600 N, számold ki.
`F_"1s"=540000/3600 N = ...\ N`

Számold ki a tömeget is: osszad el a `g`-vel (kerekítheted 10-re), kg-ban jön ki a tömeg:
`m_"1s"=F_"1s"/g=...\ kg`

1 liter (vagyis 1 dm³) víz tömege 1 kg. Ezért annyi dm³ a térfogat, mint ami fentebb kijött tömegre:
`ρ=1 (kg)/(dm^3)`
`V_"1s"=m_"1s"/ρ=...\ dm^3`

Ezt érdemes köbcentiméterre átváltani. Mivel 1 dm³ = 1000 cm³, szorozni kell 1000-rel:
`V_"1s"=...\ cm^3`

Ekkora térfogatú víz áramlik át 1 sec alatt. Mivel a keresztmetszet 75 cm², ez ilyen hosszú (`s`) vízoszlop:
`A=75\ cm^2`
`V=A·s`
`s=V/A=V_"1s"/A=...\ cm`

Mivel cm³ volt a térfogat és cm² a felület, a hossz is cm-ben jött ki. Váltsd át méterbe:
`s=...\ m`

A sebesség pedig: Mivel 1 sec alatt ment át ennyi víz, 1-gyel kell osztani:
`v=s/t=s/(1\ sec)=... m/s`
0