Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért nem jó az alábbi hét szegmenses kijelző kapcsolás?

352
https://kepkuldes.com/image/3B35l4

Bárhogyan állitom a kapcsolókat, sajnos a kijelzőn az érték nem változik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
A feszültségforrásokat nem jól használod. Két kimenetük van, az egyik a negatív, másik a pozitív. A te rajzodban mindkét forrásnak csak a negatív kimenete van bekötve. Szóval: a negatív kimenetet (ahol nincs + jel) kösd a földre, ezek után a másik kimeneten lesz ott a +5V.

Van még egy hiba: a LED-eknek nincs előtétellenállásuk. A LED egy dióda, vagyis egy színtől függő nyitófeszültség fölött exponenciális áram-feszültség karakterisztikája van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy nyitóirányban előfeszített LED majdnem rövidzárként viselkedik, nagyon nagy áram tud folyni rajta kicsi feszültség hatására is. Ezt az áramot korlátozni kell egy előtétellenállással, vagyis a kijelző minden LED-jével sorosan kell kapcsolni egy-egy ellenállást is. Ha ez az egész csak egy logikai szimuláció, és a szoftver megengedi, akkor persze elmaradhatnak az ellenállások, de ha a valóságban meg is építed ezt az áramkört, akkor mindenképp kellenek. Valahogy így: https://electrobes.com/wp-content/uploads/2019/05/47c.jpg

És még egy dolog: a rajzból ez nem derül ki, hogy milyen típusú a kijelző, de csak akkor fog működni, ha a kijelző közös anódos (vannak közös katódosak is).
0

Így működik. Itt a sima Voltage Source helyett a Digital Voltage Source-t használtam, nagy jelentősége nincs, csak egy fokkal áttekinthetőbb a rajz.
0