Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rúgóállandó,Rúgóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
574
Sziasztok!
Kérem valaki levezetné ennek a három feladatnak a pontos megoldását?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika,Rúgóerő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugóállandó (`D`)  úgy jön ki, hogy az erőt elosztod a megnyúlással. Az erő (`F`) newton-ban legyen, a megnyúlás (`x`) pedig méterben!

`D=F/x`

1) A cm-t váltsd át méterbe, az lesz az `x`, aztán osszad el az erőt vele.
A másik kérdés: Mivel súlyról van szó, a nyujtóerő lefelé mutat; akkor pedig a rugóban fellépő rugóerő ezzel ellentétesen, felfelé mutat.

2) Most a test tömege van megadva, de az erő kell, vagyis a mozdony súlya. Uge tudod, hogy 1 kg-os test súlya 10 N, szóval 10-zel kell szorozni (valójában 9,81-gyel, de mindig 10-zel kerekítjük).
Szóval szorozd be 10-zel, az lesz a súlya (`F`) newtonban.
A megnyúlást (`x`) megint számold át méterbe.
Aztán az erőt osszad el a megnyúlással, az lesz a rugóállandó. `D=F/x`

3) Most is tömeg van megadva, a súlya a 10-szerese: `F=20\ N`
`D=F/x`
`200 N/m=(20\ N)/x`
Mivel a mértékegységek mind "rendesek", elhagyon őket az egyszerűség kedvéért:
`100=20/x`
Ebből kell kifejezni az `x`-et. Méter lesz, mert az a hossz "rendes" mértékegysége.
Egynél kisebb lesz, váltsd át cm-be.

0