Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióhő, termokémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1232
A metán hőbontásához:

2Ch4(g)-> C2H2(g) + 3 H2 (g) Q= 376,7 kJ/mol

szükséges hőt a metán egy részének teljes leégetéséből fedezzük:

Ch4(g) + 2 O2 -> CO2 (g) + 2H2O(g) Q= - 803,1 kJ/mol

a, Milyen térfogatarányban kell elégetni, illetve hőbontásnak alávetni a metánt, ha az égés során felszabaduló hőnek csak 40%-a fordítódik a metán acetilénné alakulására, és a hőbontás a reakciójában a metánnak csak a fele alakul acetilénné?

b, 1m3 standardállapotú acetilén előállításához ezek szerint mekkora térfogatú standardállapotú metángázból kell kiindulnunk?

Főképp a B) feladatrész kellene, sehogy sem tudok hozzákezdeni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
24,5 dm³ acetilén előállításához 49 dm³ metán szükséges,
1 m³ = 1000 dm³acetilén előállításához kétszer annyi, 2000 dm³ metán szükséges.

Mivel a metánnak csak a fele alakul acetilénné, ezért 4000 dm³ metán szükséges a hőbontáshoz.

24,5 dm³ acetilén előállításához 376,7 kJ energia szükséges,
1000 dm³ acetilén előállításához 1000*376,7/24,5= 15375,51 kJ energia szükséges.

Ez a 40%, akkor a 100%:
15375,51*100/40=38438,78 kJ

Ezt mennyi metán elégetése fedezi?

24,5 dm³ metán elégetése fedez 803,1 kJ-t,
38438,78 * 24,5/803,1 = 1172,64 dm³ metán elégetése fedez 38438,78 kJ-t.

Tehát összesen 1172,64 dm³ + 4000 dm³ = 5172,64 dm³ metán szükséges az acetilén előállításához,
a térfogat arány: elégetett/hőbontásnak alávetett = 1172,64/4000 = 0,293
1