Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekfeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Hány olyan 600-nál kisebb természetes szám van amelyik sem 2vel sem 3mal sem 5tel nem osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát 0-599ig nézzük a számokat, ez 600 szám
2-vel osztható: 600/2=300
3-mal osztható: 600/3=200
5-tel osztható: 600/5=120
Mivel így 2-szer vonnánk ki a következőket, ezért ezeket hozzáadjuk:
2-vel és 3-mal osztható: 600/6=100
2-vel és 5-tel osztható: 600/10=60
3-mal és 5-tel osztható: 600/15=40
De még hozzá kell adni azokat, amik mind a 3-mal oszthatóak:
2-vel, 3-mal és 5-tel oszthatóak: 600/30=20

Tehát: 300+200+120-100-60-40+20=440 ami ezekkel osztható, így a maradék nem osztható velük: 600-440=160
0